Skippa till innehåll
Fri Frakt på beställningar över 1499:-
Fri Frakt på beställningar över 1499:-
imgimg
OzonStockholm

Hur stor yta kan en ozongenerator sanera?

Kan en 5000 mg/h ozongenerator sanera 35, 60, 120 eller 600 kvm? Här behöver man tänka på hur ytan är uppdelad, om den är fördelad på flera rum och våningar? Experterna på OzonStockholm reder ut detta åt dig.
Om du har en mindre 5000 mg/h maskin och vill friska upp luften i ett stort enskilt rum som t.ex. en stor restaurang på 500 kvm, så går det absolut bra att göra det med denna maskin. Men om du i stället ska sanera ett hus som är helt inrökt sedan 40 år tillbaka bör du sanera alla normalstora rum över 15 kvm enskilt, åtminstone under första omgången, för att saneringen ska bli så effektiv som möjligt. Du bör nog helst ha en starkare ozongenerator för den typen av sanering.

Svaret på hur många kvadratmeter en ozongenerator är lämplig för beror alltså helt på vad som ska saneras och hur saneringen ska utföras. Det är också stor skillnad på hur planlösningar ser ut. Det är t.ex. skillnad på ett stort rum med lågt i tak och ett hus på flera våningar med långa, trånga korridorer som ozonet ska spridas i, även om kvadratmeterstorleken på dessa utrymmen är densamma.

Vad du bör veta om ozongeneratorer och storleken på saneringsytorna

OzonStockholm har varit till hjälp vid tusentals saneringar, här kommer några råd utifrån deras erfarenhet:
Kolla på ozongeneratorns styrka i stället, det som behövs är en effektiv chockbehandling som ger tillräckligt hög koncentration av ozon som effektivt kan döda t.ex. mögelsporer. Vi rekommenderar våra 5000 mg/h-generatorer till fordon, små lägenheter och stugor. För större lägenheter och villor rekommenderar vi någon av våra 10.000mg/h-generatorer.
Oavsett styrka är det bättre att köra kortare behandlingar, upprepa och flytta aggregatet till olika punkter, än att köra länge i mitten av ytan. Ozonet kommer inte att spridas över ca. 50 kvm på ett bra sätt oavsett styrka. Om du har flera våningar bör du köra dessa i separata omgångar.

Till slut

Läs våra råd och rekommendationer i stället för att kolla på det opålitliga kvadratmetervärdet. Det värde som möjligtvis går att jämföra är styrkan, även kallat effekten. Men starkare är inte alltid bättre, utan är mer en rekommendation om vilken aggregatstorlek som passar. Det allra viktigaste när du väljer aggregat, är att du får ett som är säkert och hållbart, från ett företag som kan svara på dina frågor och hjälpa dig vid behov.

imgimg
Hur man ozonsanerar
Lär dig ozonsanera säkert och effektivt

Ozongeneratorn är utrustad med en timer. Men hjälp av timern kan du enkelt ställa in önskad saneringstid. Men den är även till för din säkerhet så du slipper andas in ozon i onödan. Ozonet har en stickande lukt som man inte kan ta miste på.
Tänk på att hålla dig undan när ozonaggregatet går.

Detta gäller givetvis för husdjur och resten av familjen också. Flytta gärna ut växter från området som saneras eftersom de kan vissna. Det krävs VÄLDIGT mycket ozonsanering för att slita på material i utrymmet du sanerar, men för säkerhets skull, ta ut dyrbar elektronik som enkelt går att flytta. (Du behöver inte skruva ned och ta ut den vägghängda tv:n, vid extremfall kan man täcka apparater med en presenning.) 

 

Placera ozongeneratorn så högt som möjligt. Ozon är nämligen tyngre än luft så det sjunker snabbt ner mot golvet. Vid en grundlig sanering sanerar du först det rum som har störst problem i en timme. Men behåll dörren öppen till angränsande rum för att inte få för hög koncentration. Därefter sanerar du de andra normalstora rummen, alltid med dörren öppen till angränsande rum. Tänk på att ozonaggregatet är optimerat för luftvolymen i ett vanligt rum – så stäng inte in det i en klädkammare, toalett eller eller en liknande mindre yta. En bil sanerar man antingen med lägre ozoneffekt eller kortare tid.

Lukt sätter sig lätt i textilier, så se till att sanera dem ordentligt. Häng upp textilierna med luft emellan, så ozonet kan tränga in. Det gör det inte om textilierna ligger eller hänger i en stor hög i garderoben. 

Hur länge ska jag använda ozongeneratorn?

Ofta är det bra med en grundlig sanering, se ovan. Kom ihåg att små rum ska saneras från det angränsande rummet med dörren öppen in till det lilla rummet. Upprepa detta i varje rum. Du ska vänta 2 timmar extra innan du återvänder bostaden och vädrar ut ordentligt med ”korsdrag”. Du kan med fördel även dammsuga utrymmet du sanerade. Vänta minst 12 timmar mellan saneringsomgångarna. En del besväras av ozonlukten som dröjer kvar efteråt ett tag. Den är ofarlig och kommer att försvinna, men du kan alltid sanera mindre nästa gång, om du inte tycker om lukten. Alltid hellre kortare, men upprepade behandlingar.
 
När du gjort en grundlig sanering och lukter återkommer räcker det att köra en underhållssanering en gång per våning (inte varje enskilt rum). Du kan köra  i de delar av bostaden som luktar. Om ytan är över 40 kvm kan du ställa upp generatorn först på ena sidan, sen den andra, med öppna dörrar  Även här väntar du 2 timmar extra innan du kommer hem till bostaden och vädrar ordentligt.

imgimg
Är en ozongenerator farlig att använda?

Hur du hanterar ozongeneratorn korrekt

Ozon är starkt oxiderande och kan slita på bland annat vissa typer av metaller, gummi och tunna tyger. Under tiden ozonet är aktivt är det även hälsovådligt för människor, djur och växter.  
När du nu blivit varnad för riskerna kan vi lugna dig. OzonStockholm har hyrt ut och sålt aggregat till tusentals kunder genom åren. Vi ger råd och om du följer dem uppstår ingen skada. Men om du inte följer dem kan det uppstå skador av saneringen. 
 

Varför OzonStockholm?

Deras produktion av ozongeneratorer har fokus på säkerhet också ur en annan synvinkel. En ozongenerator måste stå oövervakad i timmar och den alstrar stark ström för att skapa ozon. Detta kräver högsta möjliga elsäkerhet och kvalitet på komponenterna i aggregatet. Det har våra generatorer. Vi har sett direktimporterade aggregat från Kina med förfalskade CE-certifikat som vi aldrig själva skulle våga ha i våra egna hus.

Våra generatorer har inte s.k. oscillerande intervaller. För det finns ingen vetenskaplig forskning som visar att oscillerande intervaller i generatorn är bättre än dem vi har. Man vet ännu inte ens om de har samma sanerande verkan som våra generatorer eller om de med oscillerande intervall sliter mindre på material. Påståendet om att man genom att ha större plattor får mindre biprodukter finns det heller inga belägg för. (99 % av biprodukterna får man när ozonet reagerar med ämnen som finns i det sanerade rummet.) 

Det gäller att sanera korrekt och inte mer än man behöver. Då kan du få ozonets fantastiska hjälp att motverka ovälkommen lukt och mögelsporer och samtidigt undvika slitage på material.

Ozonets påverkan på material

Genom att sanera korrekt kan du undvika att slita på material. Men du ska hantera ozonsaneringen som du skulle hantera annan grovrengöring med starka kemikalier. (Men ozon är bara syre, så det är mycket bättre för miljön.)
Sanera inte mer än du behöver. Ozonet kan rosta metaller och torka ut gummi. Men detta sker efter VÄLDIGT lång exponering. Om du sanerar en timme någon gång i månaden får du inga problem med detta. Men skador kan uppstå när en ozongenerator förväxlas med en annan typ av luftrenare, eller en timer inte fungerar (eller används felaktigt) och maskinen får stå på i stort sett dygnet runt, en längre tid.

Ozonets påverkan på människor

Ozon är flyktigt och återgår till vanligt syre relativt fort. Vi rekommenderar att vänta minst två timmar innan man går in i rummet man sanerat, för att ozonnivåerna ska sjunka. Men även efter de två timmarna gått, se till att vädra ut ordentligt – det sista ozonet och ev. biprodukter behöver vädras ut. Öppna helst flera fönster så det skapas korsdrag och vädra ut i minst 15 minuter. 

Ozon / aktivt syre luktar starkt och är obehagligt att vara i så det finns ingen risk att man råkar vara kvar i det av misstag. Om en person stannar kvar i ozonet kan det irritera lungvävnaden. Lungvävnaden kan då läcka vätska och skapa lungödem. Personer med astma, KOL eller annan lungsjukdom löper särskilda risker. Så ta den stickande lukten på allvar. 
Under våren 2022 får vi in nya aggregat med fördröjd starttid, som säkerställer att du inte behöver andas in någon ozon alls.

En annan lukt uppstår efter behandlingen, det luktar lite badhusaktigt. Den lukten är inte farlig, men en del upplever den som besvärande. Den försvinner efter någon dag men vintertid kan den vara svårare att vädra ut. Sanera därför hellre kortare tid och upprepa efter någon dag/vecka, än att köra generatorn lång tid. 

De aggregat vi säljer är gjorda för s.k. ”chockbehandling”, dvs. kortare behandling med hög ozonkoncentration, som är det säkraste sättet att använda ozon för att ta bort lukter. Vi rekommenderar inte luftrenare som löpande sprider ut mindre mängder ozon i luften, eftersom detta kan skada lungorna i längden.

Notera att det även finns vissa lukter som inte går att sanera med ozon och som till och med temporärt kan lukta värre efter en ozonbehandling. 

T.ex. lukt av 
Färg
Lim
Doft av nya vinyl / plastmattor


 
När du sanerar korrekt är ozon en väldigt bra metod att bli av med dålig lukt och mögelsporer. 

imgimg
Vad ska man inte sanera med ozon?
Lär dig vilka lukter du skall undvika att sanera.

Oftast pratas det om ozonets påverkan på metaller och gummi när det pratas om möjliga biverkningar av ozon. Dessa går dock att undvika om man sanerar rätt. Men det finns faktiskt vissa lukter man inte ska sanera med ozon för att det inte funkar och även temporärt kan lukta mer. 

Ozonsanering tar bort lukter genom en kemisk bindning mellan ozonmolekylen och organiska molekyler som luktar. Det funkar för 95% av de lukter som normalt finns i en bostad. Men inte för alla lukter. Ozon kan inte binda och neutralisera lukter som kommer från ”kemiskt” ursprung.

T.ex. lukt av 
Färg
Lim
Doft av nya vinyl / plastmattor


När det gäller sådana lukter kan det ibland till och med vara så att ozonet ”aktiverar” dessa lukter och gör att de luktar ÄNNU mera. Därför om du vill sanera någon ”kemisk” doft som inte står bland de vanligaste saneringarna på vår webbsida eller i manualen du får med din ozongenerator, gör ett test för att se hur ozonet reagerar med lukten. 

Kör ozongeneratorn i 5-10 minuter och vädra ut. Om det inte uppstår en annan lukt eller luktar mer av den du hade från början, kan du göra en normal sanering. Men om saneringen inte alls tar bort doften du hade från början så hjälper nog inte upprepade saneringar heller. Om lukten blir värre av första testet ska du givetvis INTE fortsätta saneringen.