Skippa till innehåll
Fri Frakt på beställningar över 1499:-
Fri Frakt på beställningar över 1499:-
imgimg
Mikroorganismer är så små att vi bara kan se dom i mikroskop.

Mikrobiell påväxt!

img

I våra offerter och analyser använder vi oss av ordet mikrobiell påväxt.

 

Men vad betyder det egentligen?

Mikrobiell påväxt är ett samlingsord för olika slags mikroorganismer som växer i ditt hem innan du ser dom med blotta ögat. I gruppen mikroorganismer ingår bl.a. bakterier, mögel, alger, svamp och rötskador.

Ibland räknas även virus till mikroorganismer. Mikroorganismer är så små att vi bara kan se dom i mikroskop.


Dock kan man se att ett utrymme är utsatt för mikrobiell påväxt och alltså påverkats av en mycket stor mängd mikroorganismer, exempelvis mögel.

Om mikrobiell påväxt finns i ett hus, exempelvis på vinden eller i krypgrunden innebär det alltså att man kan se att något växer där, eller i vissa fall att man känner en mikrobiell lukt, som hänvisar till en påväxt.

 

img
Varifrån kommer mikroorganismerna?

Enkelt förklarat så finns mikroorganismer överallt; luften innehåller alltid mikroorganismer och mögelsporer. Men det är husets förutsättningarna som avgör om mikroorganismerna får en grogrund eller inte.

I dom flesta fall finns alla förutsättningar i ett hus för att det ska kunna växa ifall fukt letar sig in i huset.Det är därför det är av största vikt att ha ett fungerande ventilationssystem så att du kan hålla fukten borta.
Dom här problemen blir allt vanligare i Världen i takt med att vi byter ut våra värmesystem i husen, ventilationen i gamla hus är inte konstruerade att fungera tillsammans med dom inte lika fullt moderna värmesystem vi har idag.

Konsekvenser av mikrobiell påväxt

En mikrobiell påväxt behöver nödvändigtvis inte vara farlig men en kontroll och en eventuell åtgärd rekommenderas alltid. Vilka konsekvenser en mikrobiell påväxt kan ge är beroende på vilken typ det är och omfattningen av den.


Röta är en form av svamp som försvagar husets konstruktion och kraftigt bryter ned stommen i ditt hus.

Mögel producerar gifter, som i många fall påverkar människors hälsa. Mer om detta kan du hitta under Mögel och dess hälsoeffekter på människan